20.05.2012

GNIAZDO Z KASZY JĘCZMIENNEJ I SZPINAKU



Proste danie na śniadanie, trochę mi się zrymowało....

SKŁADNIKI:
1 opakowanie kaszy jęczmiennej
1/2 pęczku szpinaku
sól, pieprz świeżo zmielony
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki słodkiej papryki

Kaszę ugotować według przepisu, na patelnie wlać olej i pokrojony czosnek, zarumienić. Szpinak pokroić w grube paski, kaszę dodać do oliwy z czosnkiem  i smażyć 2 min. Dodać szpinak i dusić aż będzie miękki. Masę przełożyć do małych naczyń żaroodpornych, zrobić wgłębienie i wbić jajka. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni około 10-15 min.aż jajko się zetnie.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki słodkiej papryki w proszku. Papryka polać jajka.


13.05.2012

ŚNIADANIE POLSKO-WŁOSKIE


   Niedziela pozwala zrobić coś dobrego dla siebie. Nigdzie się człowiek nie spieszy, wstaje wtedy jak ma na to ochotę. W tygodniu jestem ciągle w biegu i nawet nie mogę zrobić sobie dobrego ŚNIADANIA. Ale od czego są weekendy? Jak tylko się obudziłem pomyślałem co by tu sobie zjeść? Najpierw poszedłem do lodówki. Był biały ser, szczypior, pomidor, seler naciowy. Z wczorajszego dnia została bagieta. Nic tylko ŚNIADANIE POLSKO-WŁOSKIE. Trochę zmodyfikowane, bo powinienem mieć jeszcze bazylię, ale i natka pietruszki może być dobrym rozwiązaniem. Ważne, że jest czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz i moja BRUSCHETTA POLSKO-WŁOSKA jest już gotowa.

BRUSCHETTA Z POMIDOREM


SKŁADNIKI:
1 bagietka / a właściwie kilka kromek /
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE:

1/ Piekarnik ustawiamy na 170 stopni
2/ Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, polewamy olejem np.o smaku chili, jak go zrobić, przepis na blogu - oleje smakowe i pieczemy 5-7 min
3/ Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i pokrojoną drobno natkę pietruszki
4/ Masę pomidorową układamy na zrumienionych kromkach bagiety. 

TWAROŻEK Z SELEREM NACIOWYM, SZCZYPIOREM I KOPERKIEM


   To chyba najbardziej ze śniadaniowych dań w naszym polskim menu, czyli biały ser z różnymi dodatkami... jak szczypior, rzodkiewka , ogórek świeży, seler naciowy, papryka itp. Można robić je na różne sposoby, na słono, albo słodko jak kto lubi.

SKŁADNIKI:

125 dag sera białego /chudego, tłustego /
2 gałązki selera naciowego
2 łyżki jogurtu i 2 łyżki mleka
1/2 peczka koperku
1 ząbek czosnku

   Ser rozdrobnić, dodać jogurt i mleko. Koper posiekać , seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać, dodać sól i pieprz świeżo zmielony do smaku.


12.05.2012

ŁOSOŚ NA SZPARAGACH




PLACKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM


SKŁADNIKI NA PLACKI:

1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia
2 jajka lekko roztrzepane
1/2 szklanki mleka
1 łyżka śmietany

DEKORACJA:

1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
1 łyżka mięty, drobno posiekanej
125g plastrów wędzonego łososia
cienkie paseczki skórki z cytryny do dekoracji

1. Jajka, mleko i śmietanę zmiksować, dodać do mąki i wymieszać
2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placki
3. Śmietanę, majonez, sok z cytryny i zioła mieszamy. Masę układamy na plackach, na masę kładziemy kawałki łososia i dekorujemy skórką z cytryny.

11.05.2012

MAKARON Z PESTO



SKŁADNIKI NA PESTO Z MIGDAŁÓW I SZAŁWII:

1/2 szklanki migdałów
1 szklanka świeżych liści szałwii
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz świeżo zmielony
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2-3 łyżki startego parmezanu

   Migdały miksujemy, przekładamy do naczynia. Szałwię, natkę, parmezan miksujemy. Dodajemy migdały. Dodajemy oliwy tyle aby pesto nabrało oleistej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem.

SAŁATKA MAKARONOWA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI:

1/2 opakowania makaronu PENNE
1/2 cebuli
1/2 opakowania rukoli
truskawki i winogrona

SOS WINEGRET:
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego białego
sól, pieprz świeżo zmielony

   Makaron ugotowany al dente nakładamy na talerz, na makaron garść rukoli. Cebulę kroimy w piórka , rozkładamy na sałatce. Kilka truskawek i winogron dzielimy na połówki, dodajemy do sałatki. Całość polewamy SOSEM WINEGRET

NIE POLECAM

   Kiedy za oknem słońce to aż się chce coś robić. Wybraliśmy się więc ze znajomymi na spacer po Gdańsku. Szukaliśmy ESTETYCZNYCH SMAKÓW nie tylko tych kulinarnych ale i wizualnych. Doszlismy do ulicy STARE DOMKI. Po pierwsze urocza nazwa ulicy, po drugie bardzo ładna okolica. Oczywiście jak to w Gdańsku bardzo zaniedbana, ale jest światło w tunelu. Kilka budynków jest odnawianych, a perełką  jest ten z numerem 9/10. Gdyby wszystkie domy były tam tak ładnie zrobione byłaby to jedna z najładniejszych ulic Gdańska.
   Wędrujemy sobie tak z miejcsa na miejsce , ale jak to u nas ciągle myslimy o jedzeniu. Ktoś rzucił ,,chodźmy do SWOJSKIEGO SMAKU"...tam swojsko i smacznie. I tu niestety wielkie rozczarowanie. Zienmiaki surowe, kotlet jak podeszwa, w sosie znalazłem cały ząbek czosnku, pewnie komuś wpadł do salaterki. Pomyslałem sobie co jeszce mogło wpaść do naszego jedzenia? Wrażenie takie sobie...
   Po powrocie wszedłem na stronę tego lokalu. Przeczytałem tam takie oto słowa: ,,...wszystkie nasze specjały są przygotowane według własnych receptur. Z tego powodu duzo czasu poświęcamy wyszukiwaniu odpowiednich produktów nadających sie pod względem świeżości i znakomitości smaku...". OJ NIE CZUŁEM TEJ ZNAKOMITOŚCI SMAKU....NIE POLECAM!!!!

SWOJSKI SMAK
Ul. Heweliusz 25/27
Gdańsk

8.05.2012

SPRING ROLLS Z KREWETKAMI


SKŁADNIKI:
6 płatków papieru ryżowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1/2 opakowania makaronu ryżowego
18 krewetek tygrysich
1/5 szklanki świeżej mięty, bazylii i kolendry
sos chili słodki

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Krewetki gotujemy 2-3 min w wodzie z sosem sojowym
3.Na desce rozkładamy papier, smarujemy go pędzlem namoczonym w wodzie, chwilę odczekamy aby papier zmiękł
4. Na papier kładziemy porcje makaronu, 3 krewetki i posiekane zioła. Zawijamy w rulonik.

Podajemy z sosem słodkim chili.

PIECZONE CEBULKI BALSAMICO


SKŁADNIKI:

6-8 małych cebul
3/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
3/4 szklanki oliwy z oliwek

1. Piekarnik podgrzewamy do temperatury160 stopni. Nie obrane cebulki pieczemy 1,5 godziny. Po wystudzeniu obieramy i przekładamy do naczynia.
2. Łączymy ocet, miód i oliwę w małym słoiku. Dokładnie mieszamy
3. Marynatą zalewamy cebulki tak by je zakrywała. Odstawiamy do lodówki na 24 godz.

Doskonała jako dodatek do pieczonego mięsa.

SKŁADNIKI:

1,5 l. wody + włoszczyzna
1/2 l. zakwasu na żurek
1/2 kg kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 łyżka majeranku
4 ziarna pieprzu
4 ziarna owoców jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 szklanka śmietany 18%
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku

WYKONANIE:

   Włoszczyznę należy obrać, umyć, pokroić i ugotować w wodzie. Po 20 min wywar odcedzamy i dodajemy przyprawy. Boczek podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy wraz z pokrojoną kiełbasą. Doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Gotujemy jeszcze 10-15 min, po czym zabarwiamy zupę śmietaną.
   Jajka dzielimy na połówki, układamy na talerzu i zalewamy zupą.

7.05.2012

KRUCHE BABECZKI


SMAKOWE OLEJE

   Jak przychodzi wiosna to chętniej sięgamy do sałatek, a jak sałatki to najlepsze są polane winegretem lub oliwą z oliwek, a ja jednak polecam do nich OLEJ RZEPAKOWY aromatyzowany ziołami i czosnkiem. Jest delikatniejszy w smaku a zawiera w sobie nutę tego co do niego wrzucimy. Proponuje tu dwa rozwiązania w kolorze czerwonym i zielonym. OLEJ Z PAPRYCZKĄ CHILI i OLEJ Z ROZMARYNEM. Wystarczy do jednej małej butelki włożyć oczyszczoną papryczke chili, 2 zabki czosnku, czarny pieprz, a do drugiej gałązkę rozmarynu i czosnek, zalać olejem i odstawić w ciemne miejsce na 48 godzin. Doskonałe, smakowe i zapachowe...

MAJÓWKA

To był bardzo miły długi weekend. Wyrwałem się z miasta i pojechałem do rodziców, a tam ogród, słońce - tego mi brakowało... pewnie jak wszystkim. Koszenie trawy, wiosenne porządki, sadzenie kwiatów sprawiło, że oddałem sie naturze na całego. Nie mogło jednak zabraknąć dobrego jedzenia. Pod hasłem OSTROWSKIE SMAKI zawsze będę opisywał smaki w domu lub smaki u sąsiadów...ale to jak w domu, bo sąsiadami są brat z żoną i dziećmi, tak samo zakręceni na punkcie gotowania jak ja, mamy więc często wspólne objadanie tym co oni przygotują. A na majówce jak wiecie tradycją jest grilowanie, u nas też nie mogło tego zabraknąć, były też ZIEMIAKI Z KOPERKIEM i ZSIADŁE MLEKO, najlepsze na takie upalne dni...Było miło, ale to juz wspomnienie...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...