10.01.2013

się gotuje...ale nowa kolekcja..


   ...musicie na razie mi wybaczyć brak smakowitych dań, bo mój czas zabiera inne danie..ha..powstaje kolekcja G O R S K Y ...i to jest mega wyzwanie, również czasowe....ale za chwile wiem, ze będzie trzeba coś fajnego zjeść...zaglądajcie nadal...






3.01.2013

jak poprawić sobie humor z rana....owsianką z gruszką i czekoladą



   Pogoda nie sprzyja dobremu nastawieniu i tryskaniu energią, ale od tego są dobrze dobrane składniki naszego posiłku, które rozbawiają nasze podniebienie.Dobre śniadanie to podstawa, więc dziś tak sobie trochę dogodziłem. Polecam!!! Zdrowe, ale i radośnie słodkie śniadanie na ,,dzień dobry"...zaczynajmy dzień dobrym smakiem....


SKŁADNIKI:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 łyżka miodu
1 gruszka
garść rodzynek
cynamon
gorzka czekolada starta na wiórka 

1/ płatki owsiane gotujemy na mleku aż napęcznieją
2/ gruszkę obieramy, kroimy w plastry 
3/ rodzynki moczymy w gorącej wodzie ok 15 min
4/ masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy miód, czekamy aż się rozpuści i zanurzamy plastry gruszki
5/ bardzo krótko obtaczamy gruszkę w miodzie z jednej i drugiej strony
6/ owsiankę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, układamy gruszkę, polewamy sosem miodowym i na koniec ścieramy czekoladę na tarce o małych oczkach


1.01.2013

krupnik z suszonymi grzybami...po sylwestrze ratuje żołądek...


...Nowy Rok...pewnie wszyscy  pozwoliliśmy  sobie na zakrapianie żołądka...a mnie ta zupa dziś ratuje, bo nie dość , że może zastąpić cały obiad to jeszcze naprawdę jest dobra...pachnie wędzonką i grzybami ...to co najbardziej kocham...jeżeli do tego dołożymy kromkę chleba razowego z dobrym masłem, nic więcej dziś nie potrzeba...



SKŁADNIKI:
20 dkg wędzonych żeberek
2-3 skrzydłka z kurczaka
2 marchewki
por biała część
1/2 cebuli
1 pietruszka
1/2 selera
4 ziemniaki
6-7 suszonych grzybów
1 łyżeczka zmielonych suszonych grzybów
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki kaszy pęczak
sól, pieprz, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, jagody jałowca




   Zaczynamy od zrobienia dobrego wywaru mięsnego. Żeberka i skrzydełka wkładamy do garnka , zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem ok 20 min. W tym czasie moczymy grzyby.Warzywa kroimy w małą kostkę i dodajemy do wywaru. Cebule pokrojoną w kostkę podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor i też dodajemy do zupy. Dodajemy liść laurowy, pieprz i jałowiec, łyżkę zmielonych grzybów, namoczone grzyby i kaszę i gotujemy aż spęcznieje, ok 30 min. Doprawiamy na samym końcu, ja wzbogacam smak jeszcze łyżką masła aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...