18.03.2013

Dlaczego Wielkanoc witamy białym barszczem?





...zastanawiam się dlaczego WIELKANOC jest tak powiązana z BIAŁYM BARSZCZEM. Przecież idzie nowe, czas radości odnowienia...wiosna ...a my tu w naszej tradycji z białym daniem. Zamiast zieleniny, świeżych warzyw...wiosennych nowości to my biało i biało, jak by nam śniegu i zimy było mało...haha...taki mały rym....i wiecie na co wpadłem, ze my tą bielą chcemy pożegnać zimę, jak ,,marzanną" topioną w rzece...chcemy zjeść ta całą biel, która nas mroziła przez te kilka miesięcy i jak ją tylko połkniemy, to będzie dookoła już tylko zielono...






...ale żarty na bok...bo zrobienie barszczu żartem nie jest, a efekt końcowy jak zwykle zależy od dobrych składników. Mój sposób na barszcz, ten który widzicie, jest trochę w wersji ,,light", co oznacza, że jego podstawą jest drób. Podstawowym składnikiem jest kurczak, najlepiej skrzydełka i udka, a do tego musi być sporo wędzonki. W tym przypadku szyja wędzona z indyka. Wędzonka oddaje smak zupie ...to podstawa, barszcz biały pachnie wędzonką. Mała nowość, biała kiełbasa w barszczu musi być...a tu jest ...drobiowa, ale świeża i pyszna...






...BARSZCZ BIAŁY bez przypraw nie istnieje, dobór ich jest bardzo oszczędny, to liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, czosnku sporo, trochę jagód jałowca ale najważniejszy jest tarty CHRZAN i jak tylko możecie dodajcie świeżo starty ....


  



...na koniec jajko ugotowane na twardo....wszystko gotowe, ugotowane, można już tylko smacznie zajadać....



SKŁADNIKI:
3 skrzydełka z kurczaka
2 udka z kurczaka
1 szyja wędzona z indyka
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula, przypalona nad ogniem
3 ząbki czosnku
1 opakowanie śmietany 18%
4-5 liści laurowych
7-8 ziaren jałowca
7-8 ziaren czarnego pieprzu
3-4 ziela angielskiego
3-4 łyżki startego, świeżego chrzanu
sól, pieprz świeżo zmielony

16.03.2013

GDAŃSK w słońcu...piękny w szczegółach...



...sobota słoneczna, warto było wyjść i popatrzeć na jedno z najpiękniejszych miast w Polsce...ale piękno to widać dopiero jak się pochylimy nad szczegółami. Tak w kuchni, jak i w moim otoczeniu, szukam urody z bliska...lubię zatrzymać się i wsłuchać się w serce miasta...























15.03.2013

dorodny świeżo wędzony łosoś i placki z cukinii ....




...,,złowienie" naprawdę świeżego łososia dla większości będzie trudne. Mam jednak tą przewagę, że mieszkam w Gdańsku niedaleko mojej ulubionej hali targowej, gdzie mam do wyboru aż cztery stoiska ze świeżymi rybami, a jak wiadomo ryby trzeba jeść, mają  na nasze zdrowie ogromny wpływ. Zachęcam więc nawet tych, którym one nie są miłe dla podniebienia, albo prędzej nosa, aby jednak znaleźli takie dania rybne,które polubią...nie rezygnujmy  ze zdrowia...




...wędzonego łososia wybieram nie tego w plastrach, ale naprawdę świeżego, prosto z wędzarni, w całym kawałku. Jest na prawdę pyszny i soczysty...mogę go sobie sam pokroić jak chcę, w plastry cienkie czy grube, w zależności od nastroju...




...placki zaczynam od starcia cukinii na tarce o grubych oczkach, dodaje mleko, jajo, trochę mąki, posiekany koper,  solę i pieprzę świeżo zmielonym pieprzem. Całość wyrabiam na masę o  konsystencji jak na  naleśniki / no powinna być trochę gęstsza /
...



...do dania potrzebny będzie nam sos jogurtowy, z nutą czosnku i świeżego kopru, a wykonanie jego jest banalnie proste. Jogurt typu greckiego, czy bałkańskiego, mieszamy z garścią posiekanego kopru, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem...


10.03.2013

wiosna...kto za tym tęskni?






Wielkanoc się zbliża...jaja faszerowane...




...chyba już czuję święta, bo coraz częściej mam ochotę na jajeczne dania  pod różna postacią. Dziś moje ulubione jajka faszerowane, pewnie je już robiłem i wam pokazałem, ale ja jestem ich fanem więc znów je tu mamy...




...proste dania... to bardzo dobry produkt, nie oszczędzamy na nim. Jak mamy możliwość kupujmy jaja wiejskie prosto od gospodyni, jak nie to tylko z wolnego wybiegu. Kura sama wie najlepiej co powinna zjeść aby być zdrowa.... 




...na początek gotujemy jaja, zalewamy zimna wodą i studzimy. Kroimy na pół, wydrążamy ,a zawartość jaj kroimy w drobna kostkę.Na patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek, łączymy go z farszem jajecznym, dodajemy łyżkę musztardy, sól, pieprz świeżo zmielony i mieszamy. Farszem wypełniamy skorupki, obtaczamy na spodzie w bułce tartej i smażymy na roztopionym maśle...




SKŁADNIKI:
4 jajka
8 plastrów boczku wędzonego
1 łyżka musztardy
sól
pieprz  świeżo zmielony
bułka tarta






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...