8.07.2012

jagnięcina pieczona w czosnku...


SKŁADNIKI:
1-1,5 kg jagnięciny
2-3 główki czosnku
olej
sól, pieprz świeżo zmielony
kilka gałązek rozmarynu, tymianku i skórka z całej cytryny

1/ mięso myjemy, osuszamy, nakłuwamy nożem i wciskamy do środka czosnek
2/ przygotowujemy marynatę z oleju, posiekanych ziół, skórki z cytryny i pieprzu. Marynata nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na 12 godz.
3/ mięso obsmażamy na patelni z każdej strony po 2 min, przekładamy do naczynia żaroodpornego dokładamy 2 przekrojone na pół główki czosnku i pieczemy w piekarniku /180 stopni /ok 1 godz.






Z pieczenia mięsa otrzymamy upieczony czosnek. Jest doskonały z razowym pieczywem, jako dodatek do kanapek....oczywiście dla tych co lubią czosnek...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...