...za chwilę wszyscy będą mi mówili , że to nie pasuje, bo do risotta dodałem czerwonego wina, a jak wszyscy wiedzą do owoców morza pasuje tylko białe. Nie nazywałbym się Eryk, gdybym nie szukał niekonwencjonalnych rozwiązań...i daję wam słowo, to było na prawdę smaczne. Warunek, nie łączę risotta z krewetkami tylko podaję oddzielnie...
...krewety dostępne są u nas w różnej postaci, ja użyłem mrożonych surowych. Pamiętajmy tylko, by je wcześniej rozmrozić Jak mamy mało czasu, robimy to w zimnej wodzie. Potem osuszamy na papierowym ręczniku i do dzieła...
...do risotta potrzebujemy :
10 dkg ryżu / użyłem mieszanki ryżu do risotta /
1 mała cebula
4 łyżki masła
30ml czerwonego wina
1 szklanki bulionu, najlepiej własnej produkcji
... przyznam się , że jest to moje pierwsze risotto i nie jest to wcale trudne. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle w głębokiej patelni, dodajemy ryż i jeszcze przez minutę smażymy. Potem wlewamy wino i odparowujemy. Następie etapami dodajemy bulion mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie płyn a czynność powtarzamy 2-3 razy do momentu, aż ryz będzie miękki, ale nie rozgotowany...
do smażenia krewet potrzebujemy:
1 opakowanie krewet
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól
... na maśle podsmażamy czosnek, uwaga aby nie przypalić, bo staje sie gorzki. Dodajemy krewety i smazymy aż będą różowe. Na koniec posiekana natka pietruszki...
...risotto podajemy w małych miseczkach , na wierzch 2-3 krewetki...ładnie kontrastują...
...połączenie krewetek i czosnku, znakomity smak... SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz