...z okazji święta, które od wczoraj z wami obchodzę, postanowiłem zrobić cos dobrego, słodkiego...taki mały grzeszek w dobie dbania o linię ..haha. Wszyscy jednak kochamy skusić się na małe, proste ciastko.. no dobrze dziś jemy - JUTRO BIEGAMY!!!...
...ciasto dobrze zrobić dzień wcześniej, wtedy fajnie nasiąknie i przejdzie smakami...aż nie wiem co pisać, bo chciałbym wrócic do tego zaczętego kawałka...
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
100g masła
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka sody
MASA I:
1/2 śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
MASA II:
puszka masy krówkowej
kostka masła miękkiego
200g orzechów
1/ składniki ciasta łączymy, ugniatamy. Dzielimy na dwie części. Układamy na dwóch kwadratowych formach i pieczemy 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2/ śmietanę ubijamy
3/ masę krówkową ucieramy z masłem
4/ jedną warstwę ciasta smarujemy ubitą śmietaną, układamy drugą i smarujemy masą krówkową. Całość
posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz