Wiosna powoduje, że tu wracam, do tego co lubię. Są trzy rzeczy co mnie nakręcają. Dobre jedzenie, dobra fotografia i tworzenie wokół siebie ładnej przestrzeni. W końcu wybrałem zawód kreatywny i bez tworzenia nie wyobrażam sobie swojego życia. To jest dla mnie jak chleb, jakaś energia, która mnie napędza. A kuchnia i gotowanie to nic innego jak tworzenie smaków.
No ale od początku. Majówka się kończy i trzeba było coś dobrego zrobić. Brak pomysłów? Od czego jest internet. Kilka kliknięć i jest przepis. Teraz tylko trzeba sprawdzić czy sobie poradzimy.
Danie to jest trzy a nawet czteroetapowe, ale każdy etap chciałem poznać i sprawdzić jak smakuje we własnym wykonaniu. Pierwsza to polędwica wieprzowa natarta musztardą, czosnkiem i odrobina soli. Obtaczamy w kolorowym pieprzu i owijamy szynką długodojrzewającą, może być hiszpańską, włoską lub jak w tym przypadku szwardzwaldzką.
No ale od początku. Majówka się kończy i trzeba było coś dobrego zrobić. Brak pomysłów? Od czego jest internet. Kilka kliknięć i jest przepis. Teraz tylko trzeba sprawdzić czy sobie poradzimy.
Danie to jest trzy a nawet czteroetapowe, ale każdy etap chciałem poznać i sprawdzić jak smakuje we własnym wykonaniu. Pierwsza to polędwica wieprzowa natarta musztardą, czosnkiem i odrobina soli. Obtaczamy w kolorowym pieprzu i owijamy szynką długodojrzewającą, może być hiszpańską, włoską lub jak w tym przypadku szwardzwaldzką.
Kolorowy pieprz nadaje ostrego smaku. Musimy go rozgnieść w moździeżu i obtoczyć polędwicę. Po tym zabiegu zawijamy ją w szynkę. Następnie na patelni obsmażamy polędwicę z każdej strony i do piekarnika na ok 16 min 190 stopni.
Tak przy okazji nie mogłem się pochwalić moim parapetowym ziołowym ogrodem. Świetny sposób na to by mieć pod ręką świeże zioła.
I na to czekałem najbardziej. Dobry sos na bazie czerwonego wina , miodu i octu balsamicznego. Odrobina soku z pomarańczy, sok z cytryny i redukujemy na dużym ogniu. Poezja nuty kwaśnej ze słotką.
No i dla koloru i smaku szpinak podgrzany na maśle z odrobina soli.
SMACZNEGO!!!!
A teraz składniki:
POLĘDWICA
1 kawałek polędwicy
1 opakowanie szynki długodojrzewającej
2 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku
1 opakowanie kolorowego pieprzu
sól
PUREE Z SELERA
1 średni seler
1 ale nie cała szklanka mleka
1 średnia cebula
2 łyżki masła do smażenia
sól
pieprz
SOS NA BAZIE CZERWONEGO WINA
1 szklanka czerwonego wina
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz