Niedzielny obiad powinien być ze schabowym. Tak tez miało być i tym razem, ale schabu w domu nie miałem, za to wczoraj kupiłem dwie piersi z kurczaka i szynkę serrano. Miałem tez szpinak i ser pleśniowy, który służył mi za dodatek do SAŁATKI Z GOTOWANĄ RZODKIEWKĄ. Dzięki tym składnikom powstało to danie i wcale nie żałowałem, że nie było schabowego. Cóż kotlet schabowy będzie za tydzień....
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 pęczek szpinaku
6 plastrów szynki serrano
6 plastrów sera pleśniowego ostrego
sól, pieprz
olej do smażenia
Pierś nacinamy w połowie tak, by powstała sakiewka. Rozbijamy oba płaty, aby były cieńsze, Przyprawiamy solą i pieprzem. Na jeden z płatów układamy szpinak, po 3 plastry sera, przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy szynką tworząc rulonik.
Tak przygotowane mięso obsmażamy na patelni po obu stronach / ok.3min /. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do temp.180 stopni ok.30min.
Nie mogłem tez powstrzymać się, aby nie zrobić sobie młodych ziemniaków, które ugotowałem w mundurkach. Po ugotowaniu podsmażyłem je na maśle, doprawiając mieloną papryką i ziołowym pieprzem. No i moje ulubione szparagi, ugotowane na parze. Wiem, wiem... trochę tych kalorii tutaj jest, ale raz w tygodniu taka mała rozpusta..ha
zrobione :) pyszne
OdpowiedzUsuńtak się cieszę:)...i polecam się
OdpowiedzUsuń