Przepis na NALEŚNIKI:
10dkg mąki
10dkg masła roztopionego
0,25 l mleka
wanilia
szczypta soli
1-2 łyżeczki cukru
Składniki łączymy ze sobą,miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione mało i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na co najmniej 0,5 do1 godziny.
Przepis na SOS TRUSKAWKOWY:
0,5 kg truskawek
2 łyżki cukru
- całość miksujemy.
Przepis na KREM CZEKOLADOWY:
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
4 łyzki kakao
1 łyżka masła
wanilia
- śmietanę z cukrem podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy masło. Ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy kakao i wanilię, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min.
1. NALEŚNIKI smażymy na płaskiej patelni i co ważne na MAŚLE!!
2. Smarujemy je KREMEM CZEKOLADOWYM.
3. Zawijamy w rulon.
4. Na talerzu rozprowadzamy SOS TRUSKAWKOWY.
5. Naleśniki kroimy na ukośne placki i układamy na talerz.
6. Kroimy kilka truskawek, dekorujemy naleśniki, dodajemy listki mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz