Bardzo prosta sałatka, przy której najwięcej czasu zabiera ugotowanie rzodkiewek i ich obranie. Połączenie ostrego smaku sera, delikatnych rzodkiewek i słodkiego sosu na bazie oliwy i miodu to to co moje podniebienie kocha najbardziej...
SKŁADNIKI:
1 garść roszponki
2 ugotowane rzodkiewki
cebula dymka z odrobiną szczypioru
3-4 szparagi ugotowane na parze
2-3 kawałki sera pleśniowego
Do gotującej osolonej wody wkładamy rzodkiewkę z pozostawionymi ogonkami po liściach, Gotujemy 5 min, po czym musimy oskrobać delikatnie skórkę. Szparagi gotujemy na parze, jeżeli są takie cienkie jak moje ok. 2 min., po czym przekładamy do wody z lodem.
Przygotowujemy sos:
SKŁADNIKI - SOS:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki octu balsamicznego białego
1 czosnek wyciśnięty
sól, pieprz świeżo zmielony
Składniki sosu łączymy ze sobą. Na talerzu rozkładamy roszponkę. Dymkę kroimy wzdłuż na dwie części, układamy na sałacie. Dodajemy ser i przekrojone na pół rzodkiewki. Całość polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz