3.06.2012

SAŁATKA Z GOTOWANĄ RZODKIEWKĄ, SZPARAGAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

   Bardzo prosta sałatka, przy której najwięcej czasu zabiera ugotowanie rzodkiewek i ich obranie. Połączenie ostrego smaku sera, delikatnych rzodkiewek i słodkiego sosu na bazie oliwy i miodu to to co moje podniebienie kocha najbardziej...

SKŁADNIKI:
1 garść roszponki
2 ugotowane rzodkiewki
cebula dymka z odrobiną szczypioru
3-4 szparagi ugotowane na parze
2-3 kawałki sera pleśniowego

 Do gotującej osolonej wody wkładamy rzodkiewkę z pozostawionymi ogonkami po liściach, Gotujemy 5 min, po czym musimy oskrobać delikatnie skórkę. Szparagi gotujemy na parze, jeżeli są takie cienkie jak moje ok. 2 min., po czym przekładamy do wody z lodem.
   Przygotowujemy sos:

SKŁADNIKI - SOS:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki octu balsamicznego białego
1 czosnek wyciśnięty
sól, pieprz świeżo zmielony

   Składniki sosu łączymy ze sobą. Na talerzu rozkładamy roszponkę. Dymkę kroimy wzdłuż na dwie części, układamy na sałacie. Dodajemy ser i przekrojone na pół rzodkiewki. Całość polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...