Liście winogron mam z ogrodu moich rodziców, ale obiecuję, że poszukam i napiszę gdzie można je kupić...
LIŚCIE WINOGRON W SŁONEJ ZALEWIE:
30 liści winogron, bez ,,ogonków:
1 litr wrzącej wody\
2 łyżki soli
1/ liście po 10 sztuk zwijamy w rulon i wkładamy do słoika
2/ wodę gotujemy i dodajemy sól
3/ zalewamy roztworem liście
4/słoik zakręcamy i stawiamy dnem do góry
5/ po 2 dniach są gotowe, możne przechowywać do następnego lata
FARSZ:
1 opakowanie kaszy jęczmiennej
1 mały słoiczek pomidorów suszonych
40 dkg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
sól, pieprz
DODATKOWO:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/ kaszę gotujemy
2/ pomidory kroimy w drobną kostkę
3/ składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym
4/ farsz zawijamy w iście i układamy w garnku
5/ zalewamy 0,5 l bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 15-20 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz