25.09.2012

sos jogurtowo-serowy z winogronami...

...ciągle poszukuje smaków nowych lub smaków które pamiętam, a o których tylko ktoś  inny może w tak prosty sposób napisać i powiedzieć mi ...,,wiesz a może ty tez to polubisz..."


...to nowa książka, którą kupiłem i wiem, że dała mi wiele do eksperymentowania. Autor Grzegorz Łapanowski nie serwuje mi tylko prostych przepisów do skopiowania, ale opowiada w niej co najbardziej lubi i jakie go smaki kręcą. Obserwuję jego poczynania od jakiegoś czasu i trafia on do mojej filozofii gotowania , potraw smacznych z okolic polskiej kuchni. Sezonowość składników, naturalność składników to podstawa w jego opowieści o rzeczach wartych naszego podniebienia. Nie byłby świetnym kucharzem gdyby nie eksperymenty z kuchnią z innych rejonów świata, ale to tylko wzbogaca moją wyobraźnię i wiedzę także...


...nie będę tu opisywał przepisu bo nie ma sensu, nie jest on mój. Chciałem coś tylko wypróbować z propozycji z tej książki. Sprawdziłem, zrobiłem sos, pokroiłem winogrona a na koniec zrobiłem zdjęcia. Oczywiście spróbowałem i wiem, że smakuje...połączenie ostrego smaku sera ze słodyczą winogron mi bardzo pasuje...


...danie jako przystawka doskonałe, polane oliwą smakuje delikatnie, a z dodatkiem kolendry i pieprzu świeżo zmielonego jeszcze lepsze...















1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...