19.07.2012

sos porzeczkowy z nutą Dalekiego Wschodu..



Czas na porzeczkę czerwoną, która zawsze kojarzy mi się z ogrodem mojej babci...były w nim dwa krzaki czerwonej porzeczki i dwa białej. Jako mały chłopak podjadałem te owoce, zanim dochodziło do ich zbiorów.To świetny składnik kompotów, słodkich ciast, którym nadaje delikatny kwaśny posmak.Porzeczka czerwona to doskonały składnik na świeży sos do pikantnych mięs, w którym je moczymy i zajadamy się jak...właściwie to nie wiem jak...haha..ale się zajadamy....


   Do tego sosu potrzeba nam tylko pojemnik porzeczek oderwanych od gałązek i 3-4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego i około 1-2 łyżeczki cukru pudru, bo by był za kwaśny. Całość miksujemy i zajadamy z pieczonym mięsem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...