18.01.2015

krewety na maśle z czosnkiem i natką pietruszki na czerwonym risotto...



...za chwilę wszyscy będą mi mówili , że to nie pasuje, bo do risotta dodałem czerwonego wina, a jak wszyscy wiedzą do owoców morza pasuje tylko białe. Nie nazywałbym się Eryk, gdybym nie szukał niekonwencjonalnych rozwiązań...i daję wam słowo, to było na prawdę smaczne. Warunek, nie łączę risotta z krewetkami tylko podaję oddzielnie...




...krewety dostępne są u nas w różnej postaci, ja użyłem mrożonych surowych. Pamiętajmy tylko, by je wcześniej rozmrozić Jak mamy mało czasu, robimy to w zimnej wodzie. Potem osuszamy na papierowym ręczniku i do dzieła...




...do risotta potrzebujemy :

10 dkg ryżu / użyłem mieszanki ryżu do risotta /
1 mała cebula
4 łyżki masła
30ml czerwonego wina
1 szklanki bulionu, najlepiej własnej produkcji


... przyznam się , że jest to moje pierwsze risotto i nie jest to wcale trudne. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle w głębokiej patelni, dodajemy ryż i jeszcze przez minutę smażymy. Potem wlewamy wino i odparowujemy. Następie etapami dodajemy bulion mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie płyn a czynność powtarzamy 2-3 razy do momentu, aż ryz będzie miękki, ale nie rozgotowany...





do smażenia krewet potrzebujemy:

1 opakowanie krewet
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól

... na maśle podsmażamy czosnek, uwaga aby nie przypalić, bo staje sie gorzki. Dodajemy krewety i smazymy aż będą różowe. Na koniec posiekana natka pietruszki...




...risotto podajemy w małych miseczkach , na wierzch 2-3 krewetki...ładnie kontrastują...




...połączenie krewetek i czosnku, znakomity smak... SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...