7.01.2015

miodziak z orzechami




...z okazji święta, które od wczoraj z wami obchodzę, postanowiłem zrobić cos dobrego, słodkiego...taki mały grzeszek w dobie dbania o linię ..haha. Wszyscy jednak kochamy skusić się na małe, proste ciastko.. no dobrze dziś jemy - JUTRO BIEGAMY!!!...







...ciasto dobrze zrobić dzień wcześniej, wtedy fajnie nasiąknie i przejdzie smakami...aż nie wiem co pisać, bo chciałbym wrócic do tego zaczętego kawałka...







SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
100g masła
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka sody

MASA I:

1/2 śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

MASA II:

puszka masy krówkowej
kostka masła miękkiego
200g orzechów

1/  składniki ciasta łączymy, ugniatamy. Dzielimy na dwie części. Układamy na dwóch kwadratowych                formach i pieczemy 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 
2/ śmietanę ubijamy
3/ masę krówkową ucieramy z masłem
4/ jedną warstwę ciasta smarujemy ubitą śmietaną, układamy drugą i smarujemy masą krówkową. Całość
    posypujemy orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...