7.06.2012

naleśniki waniliowe z jabłkiem i rodzynkami

   Przepis na NALEŚNIKI:

10dkg mąki
10dkg masła roztopionego
0,25 l mleka
wanilia
szczypta soli
1-2 łyżeczki cukru

   Składniki łączymy ze sobą,miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione mało i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na co najmniej 0,5 do1 godziny.




   NADZIENIE:

garść rodzynek
2 jabłka
10 dkg cukru
1 szklanka wody
1 łyzka octu balsamicznego białego

1/ Rodzynki moczymy w wodzie ok.0,5 godz.
2/ Gotujemy wodę z cukrem i octem balsamicznym.
3/ Dodajemy cienko pokrojone jabłko i rodzynki, nie gotujemy.
4/ Smażymy naleśniki, układamy na nich jabłka i rodzynki, zawijamy i posypujemy cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...