24.08.2014

zupa ze świeżych pomidorów z bazylią i ziołami



...aromatyczna i lekko pikantna . Jej smak to sprawka małej papryczki chili, bazylii no i kilkunastu listków KOCANKI WŁOSKIEJ, której używam zamiast sztucznie wytwarzanej przyprawy maggi...

Na poczatku robię wywar z ćwiartki kurczaka, którego póżniej wyjmuję i rozdrabniam, marchewki, pietruszki, selera /dodaję tez pokrojone liście/ małego kawałka pora, jednej cebuli. Gotuje pół godziny i dodaję spora ilość natki pietruszki, jeden ząbek czosnku, małą papryczkę chili i 5 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry. Gotuję znów ok. pół godziny. Na koniec do garnka lądują poszatkowane BAZYLIA i KOCANKA WŁOSKA nadająca zupie smak. Nic...tylko rozlewac na talerze i cieszyć się, że mamy jeszcze pomidory, które pachną latem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...