14.10.2012

CIACHO...z dużą ilością śmietany, biszkoptów, orzechów i migdałów...









   Czasami nachodzi mnie ogromna chęć na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Trudno, że potem przez tydzień nie będzie się jadło nic aby wszystkie te kalorie gdzieś wyparowały. Nie mogę jednak, nie zrobić sobie, totalnej przyjemności od czasu do czasu...

SKŁADNIKI:
300 g cukru pudru
300 g masła
150 g orzechów włoskich, mielonych
150 g migdałów zmielonych
400 ml słodkiej śmietany 36%
350 ml śmietany 36% do ubicia
2 opakowania biszkoptów
dobra kawa rozpuszczalna do namoczenia biszkoptów
sok z pół cytryny

1/ No i zaczynamy...cukier ucieramy z masłem na puszystą masę, dodajemy orzechy i migdały. Cały czas ucierając wlewamy powoli śmietanę.
2/ Moczymy szybko biszkopty w schłodzonym roztworze mocnej kawy i układamy pierwszą warstwę w naczyniu
3/ na biszkopty - masa orzechowa
4/ na masę orzechową - biszkopty
5/ na koniec ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodajemy sok z cytryny i zalewamy ubitą śmietaną nasze ciacho.
6/ wstawiamy do lodówki na kilka godzin


5 komentarzy:

  1. tyle dobroci w jednym cieście, musi być nieprzyzwoicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne. Teraz będzie za mną coś słodkiego chodziło...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę sie nie zgodzić, że takie ciacho to totalna przyjemnośc:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto dla mnie, pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...