13.10.2012

krokiety z kapustą,grzybami, suszonymi pomidorami, polane oliwą z suszonych pomidorów...



Lubię ten smak ugotowanej kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów. Łączę często ich różne rodzaje jak pieczarki, trochę tych suszonych i trochę tych, które sezonowo uda się zdobyć. Myślę, ze kuchnia w Polsce pachnie właśnie grzybami, jeżeli nie ma sezonu to zawsze są te suszone czy pieczarki, które mamy przez cały rok. To z nich robimy farsze do pierogów, zupy, dodajemy do bigosu...




Tego farszu zrobiłem dziś dużo, więc wykorzystałem go do krokietów i pierogów, o których napiszę niebawem...

FARSZ:
0.5 kg kapusty kiszonej
1 opakowanie pieczarek
3 łyżki suszonych grzybów
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól, pieprz świeżo zmielony

1/ Suszone grzyby moczymy
2/ Pieczarki kroimy drobno i smażymy na oleju
3/ Kapustę kroimy równiwż drobno, dodajemy 3 łyżki oleju i na małym ogniu podsmażamy
4/ Do kapusty dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą i podsmażone pieczarki
5/ Posiekana drobno cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do farszu
6/ Całość dusimy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka i wszystkie składniki przejdą swoimi aromatami
7/ Dodajemy rozgnieciony czosnek, masło i doprawiamy sola i pieprzem






   CIASTO NALEŚNIKOWE to nic innego jak mąka, jajko, mleko, odrobina soli,  ja dodaję wodę mineralną i 2 łyżki oleju
   Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. Po usmażeniu dajemy im odpocząć ok 5 min i zawijamy w nie farsz. Sakiewki naleśnikowe obtaczamy w tartej bułce i ponownie na małym ogniu obsmażamy.
Takie krokiety chętnie podaję nie tylko do czerwonego barszczu, ale jako danie główne, na rukoli z suszonymi pomidorami, polewam je jeszcze dodatkowo oliwą pozostałą z suszonych pomidorów...


1 komentarz:

  1. Oszalałam na punkcie tych Twoich krokietów, do tego ogromny kubek goracego, czerwonego barszczu i mamy najlepsze kulinarne dzieło ludzkości! Też je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...