8.05.2012


SKŁADNIKI:

1,5 l. wody + włoszczyzna
1/2 l. zakwasu na żurek
1/2 kg kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 łyżka majeranku
4 ziarna pieprzu
4 ziarna owoców jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 szklanka śmietany 18%
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku

WYKONANIE:

   Włoszczyznę należy obrać, umyć, pokroić i ugotować w wodzie. Po 20 min wywar odcedzamy i dodajemy przyprawy. Boczek podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy wraz z pokrojoną kiełbasą. Doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Gotujemy jeszcze 10-15 min, po czym zabarwiamy zupę śmietaną.
   Jajka dzielimy na połówki, układamy na talerzu i zalewamy zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...