20.05.2012

GNIAZDO Z KASZY JĘCZMIENNEJ I SZPINAKU



Proste danie na śniadanie, trochę mi się zrymowało....

SKŁADNIKI:
1 opakowanie kaszy jęczmiennej
1/2 pęczku szpinaku
sól, pieprz świeżo zmielony
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki słodkiej papryki

Kaszę ugotować według przepisu, na patelnie wlać olej i pokrojony czosnek, zarumienić. Szpinak pokroić w grube paski, kaszę dodać do oliwy z czosnkiem  i smażyć 2 min. Dodać szpinak i dusić aż będzie miękki. Masę przełożyć do małych naczyń żaroodpornych, zrobić wgłębienie i wbić jajka. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni około 10-15 min.aż jajko się zetnie.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki słodkiej papryki w proszku. Papryka polać jajka.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...